Főoldal » Hírek » „Rám is szükség van” « Vissza

„Rám is szükség van”

Steinbach József dunántúli református püspökkel, a Szeretethíd egyházi fővédnökével beszélgettünk a közelgő önkéntes megmozdulásról.

Magyar Református Szeretetszolgálat | 2015. május 26.


Megannyi programja, feladata és megbeszélése között nemcsak az interjút, hanem a Szeretethíd fővédnökségét is örömmel vállalta Steinbach József a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, akivel a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székházában beszélgettünk.Már az első megkereséskor örömmel vállalta a Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napok fővédnökségét. Miért gondolja, hogy fontos ez a program?Hét évvel ezelőtt úgy kezdtem a püspöki szolgálatom, hogy tudtam: csapatmunkában, együtt sokkal többre mehetünk. Mivel egy ember nem érthet mindenhez, fontos, hogy összeadjuk amink van. Így sikerült megteremteni az egységes Dunántúlt. A Szeretethíd Kárpát-medencei viszonylatban szemlélteti azt, hogy mennyire fontos az együttmunkálkodás. Egy olyan világban, ahol mindent pénzben, bérben, teljesítményben mérünk, abszolút evangéliumi az önkéntesség szelleme: közös dolgainkért önként áldozunk az időnkből. A résztvevők számán és az általuk elvégzett munka értékén is túlmutat a kezdeményezés, hiszen példát mutat a társadalom számára abban, hogy az önző, énes, érdekgondolkozástól eltérően az önként, szeretettel végzett munkával valóban tehetünk másokért, egymásért. Gyülekezeten belül is fel kell hívnunk a figyelmet ennek a fontosságára, van még mit tanulnunk, illetve a gyülekezeten belüli önkéntességre is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. Az egyházközségekben meghirdetett önkéntes alkalmakra sokszor ugyanazok jelentkeznek, azonban a Kárpát-medencei összefogás, a közös megmozdulás mások számára is ösztönző lehet, így ebben is segít a Szeretethíd.Hogyan ösztönözne egy gyülekezeti tagot arra, hogy részt vegyen a Szeretethídon?Tudjuk, hogy mindenki elfoglalt, híján van az időnek. Azonban mindenkinek – aki hívő, keresztyén ember, és a gyülekezet aktív tagja – be kell kalkulálnia, hogy egy évben mennyi időt szán arra, hogy a gyülekezetben önkéntes munkát végez. Fontos megtapasztalni azt is, hogy rám szükség van, én is tudok tenni valamit. Az a pici dolog, amit én teszek, fontos lehet másoknak. Az ember átéli az emberlét teljességét az Isten előtt. Az Istentisztelet mindig emberszeretetben mutatkozik meg. Mivel a Szeretethídnál nincs sem életkori sem más megkötés, ezt valóban megteheti mindenki. Idős és fiatal, egészséges és beteg egyaránt.A Szeretethíd adni tanít egy egyre inkább önző világban. Látható tettekkel adni tanít, másokra tekinteni tanít, ezért nagyon fontos, ezért krisztusi ez a kezdeményezés.

Kapcsolódjanak be minél többen!Sok területen hasznos lehet a Szeretethíd, akár a gyülekezeti életet, akár a társadalom számára való példamutatást, akár a támogatottakat nézzük. Mik a főbb üzenetei, lehetőségei a Szeretethídnak?Több aspektusa van a Szeretethídnak. Az együtt dolgozás aspektusa: a mi hitünk látható módon, aprópénzre válta megmutatkozik a kétkezi, konkrét munkában. Egyfajta diakónia is. Ahogy Jakab apostol írja: a hit cselekedetek nélkül halott. Tudjuk, hogy ingyen kegyelemből kapjuk az üdvösséget és nem azért teszünk jót, hogy üdvözüljünk, hanem azért teszünk jót, mert üdvözültünk, mert az üdvösség már elvehetetlenül a miénk és arra ösztönöz bennünket, hogy jót tegyünk másokkal. Ez a látható, hétköznapi cselekedetekben is jól kell, hogy megmutatkozzék. MEÖT elnökként azt is meg kell jegyeznem, hogy a közös hitigazságainkat cselekedetekkel is a világ elé kell tárnunk.A misszió az egyik legfontosabb aspektusa a Szeretethídnak. El kell érnünk azokat, akiket még nem értünk el. Őket csak praktikus dolgokkal lehet elérni, meg kell ágyazni ahhoz, hogy taníthatóak legyenek. Ennek az indirekt missziónak az eszköze a Szeretethíd is. Még hosszan lehetne sorolni, hogy mennyi aspektusa van a kezdeményezésnek.

Remek, hogy a Szeretethíd ki tud lépni a belterjességéből. Olyan arcokat hívnak meg, akikre felfigyelnek, akik miatt szívesebben részt vesznek a programban – ezt külön köszönöm a szervező Magyar Református Szeretetszolgálatnak.

 

« Vissza

Kommentek

2018. augusztus 20.

Új hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be!

Aktuálisan futó projektek
Tovább az összes projekthez »
Jelentkezés hírlevélre

Jelentkezz hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess az aktualitásokról!

Közösség
Partnereink